Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2011 09:49 - Осъдени на развитие или кой ще спаси котката на Шрьодингер
Автор: 4efa Категория: Технологии   
Прочетен: 722 Коментари: 0 Гласове:
3



Как и накъде ще се развива науката? Тенденцията, която съществува в момента е такава, че науката е в служба на едно приоритетно консуматорски ориентирано общество. Науката се е превърнала в механизъм, който захранва пазарните ниши със стоки и услуги. Това разбира се е с цел постигане на все повече и по-големи финансови печалби. Т.е., науката е в служба на производителите на стоки в по-голяма степен, отколкото е средството, инструмент за развитие на цялото общество. Развитието на обществото се появява като някакъв страничен ефект от развитието на пазарите. Необръщането на достатъчно внимание в областите като образование, екология, търсене на алтернативни енергоизточници, води след себе си едно естествено изоставане на голяма част от хората населяващи земята и това изоставане произтича единствено и само от изоставането на пазарната икономика, в която те съществуват. Фактически, системата ни е наложила пазара, като единствен критерий за развито общество. Едно общество е толкова по-развито, колкото повече неща би могъл да си купи всеки отделен член на това общество. А дали това е истинският критерии за развитие – само времето ще покаже.

Нека за начало да формулираме съществуващите тенденции на развитие на технологиите-прякото приложение на науката. Това са тенденция за „свързаност” и тенденция за „миниатюризация”.

Тенденцията за свързаност се изразява в търсенето на технологии за производство на машини и апарати, които да бъдат свързвани помежду си посредством безжични технологии, както и производството на машини и апарати, които да обединяват в себе си функциите на съществуващи техни предшественици. Пример за следване на тази тенденция е създаването на компютри, които да обединяват в себе си телевизор, dvd , камера и т.н., както и създаването на телефони с функциите на миникомпютър, камера, видеоплеър, както и възможност за свързаност между различните устройства. Тази тенденция създава възможност да бъде осъществяван абсолютен контрол върху живота на хората, както и отнемане на човешкото право на личен живот. От друга страна, хора с лоши намерения, много лесно биха могли да използват тези достижения на науката за осъществяване на терористични нападения и посегателство върху живота на гражданите. Контролът, както и използването на технологиите от хора с лоши намерения се дължи на факта, че живеем в общество, което е далеч от своя най-добър вид.

Тенденцията за миниатюризация води след себе си развитието на биотехнологиите, както и на нанотехнологиите. Търсенето и синтезирането на материали с различни свойства от тези, които се срещат в природата, засега е с неустановени последици. Тук отново се натъкваме на метода за научно изследване – проба-грешка , който метод е характерен отново за слабо-развитите общества. Логиката подсказва, че преди да предприемем каквото и да било, ние сме длъжни да оценим всички предвидими последиците от действията си. Така, както съществува строг контрол при въвеждането в производство на нови лекарства, така трябва да бъде организирано и въвеждането в масова експлоатация на нови технологии. Все още не е ясно, как масовото използване на клетъчни телефони влияе върху човешкия мозък, дали те са опасни за децата, в каква степен ако - да и т.н. Тенденцията за производство на все по-мощни апарати, събрани в съвсем малко пространство, дават възможност те да бъдат свободно пренасяни, както и задължават, поради малките си размери, да са винаги някъде наоколо. Така, ние се оказваме в постоянна близост до тяхната излъчвана енергия. Вече дори се говори за импланти, когато дори няма да има нужда да носим телефон, просто защото той ще бъде част от нас. Или ние ще бъдем част от машинката? Зависи от гледаната точка.

Нанотехнологиите ще позволят формата на устройствата да бъде променлива и според нашето желание. Може би, тогава наистина ще е възможно да се събере бална рокля в орехова черупка, както това засега става само в приказките. Ще отпадне необходимостта да се използва хартия за писане, защото нанотехнологиите ще позволят това да става само на един единствен лист, които ще има памет. И сега съществуват подобни таблети, но нанотехнологиите биха създали лист, който максимално да наподобява хартиения. Много от нас, вероятно биха отказали да пишат върху тази изкуствена хартия, но използването й ще стане задължително, под предлог, че се грижим за природата и забраним използването на дървесина за производството й. Ще бъдат развити холограмните технологии, като продължение на тенденцията за свързаност. Ще общуваме с наши приятели чрез техните холограмни двойници. 3 D сайтове ще ни канят да влезнем през виртуална врата на поредния интернет магазин и това ще създава у нас усещане за реалност. Технологиите ще позволят и производството на материи, които ще сменят своя цвят според желанието ни. Така ще отпадне необходимостта да сменяме мебелите си, когато ни омръзнат, защото те ще променят своя десен и цвят винаги, когато зададем желания от нас. Те ще променят дори и своята форма. Ще създадем най-удобните столове, които ще заемат формата на нашето тяло, когато седнем в тях. Вероятно, дори ще създадем маски за лице, които да ни правят в очите на другите да изглеждаме така, както бихме се чувствали най-добре. Биотехнологиите и генното инженерство ще ни позволят да отглеждаме най-правилните по форма и цвят домати, идеално извити круши или перфектно изглеждащи ябълки. Ще съществуват банки, в които ще имаме свои резервни органи – ако се наложи трансплантация. И всичко това би станало, ако е изпълнено само едно едничко условие. Ще стане, ако природата ни позволи да го направим.

В момента, когато сме на прага да създадем най-удобния стол за всички времена, който ще струва скъпо и прескъпо, ние изгаряме под форма на нефт, въглища и природен газ, всичко живяло някога на тази планета. Т.е., осмисляме милионното съществуване на всички живи организми със създаването на една нова, ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ. Когато изгорим и последния фосил, който се е превърнал в продължение на милиони години във вид удобен за горене, тогава може би, човек ще се замисли дали да използва ограничените количества енергия за създаване на илюзии, или ще реши да въведе нужните за съществуването ни приоритети.

Докато човек, в този момент е изцяло ангажиран с мисълта за създаване на супер-удобния стол или нещо от този род, той забравя, че живеем върху една динамична планета, която ни изправя пред нови и нови изпитания. Докато мисълта на най-умните е заета с изобретяването на поредната добре продавана стока, цели дялове в областта на науката остават на заден план. Все още, ние не можем да правим прогнози с голяма степен на вероятност свързани със сеизмичната активност на земята. Климатът и неговите промени са обект на гадаене – или се чертаят странни мрачни, приличащи на бабино баене прогнози свързани с глобалното затопляне, или се говори, че промените в климата са нормални и няма място за безпокойство. Вулканичната дейност, прогнозите свързани с изригване на вулкани е на същото ниво – бабини деветини. Геомагнитните аномалии, които се наблюдават в някои зони на земята са за науката – мистерия. Електричеството и магнетизма, макар да са използвани във всяка една технология са явления, за които все още няма точни и ясни единни мнения за логиката на процесите, които ги пораждат.  Когато науката и хората, които я представляват не могат, не искат или нямат интерес да се занимават с някои процеси или явления, то те много лесно биват обявявани за феномени, изключения или мистерия. Дори и загадки. Но ние сме само на една крачка от момента, когато директно от мобилния телефон, през сателит ще можем да се свържем с домашния си принтер. Човекът няма програма за действие, в случай на космически сблъсък на земята с преминаващ астероид или комета. И въпреки всичко, най-важното за този човек е създаването на супер-удобния стол, супер – дългокрак хомосапиенс от женски пол, или супер-идеално кръгъл домат. А ако не ни стигат силите и парите за това, нека обявим война на хората, които са имали щастието или нещастието да се родят в земи богати на петрол. Или в общество, богато със своите технологии. И понеже, все някак трябва да оправдаем тези войни, то на помощ ни идва нашият – локалният Бог, който обявяваме за велик, а всички останали Богове за менте. И тази причина звучи логична за да се убиваме?

Смешно, а?

Истината е, драги читателю, че светът и хората в него не са толкова развити, колкото се опитват да те убедят. Все още живеем в един  примитивен свят.

Всички сме свидетели на това как, светът се опитва да създаде свой двуполюсен модел, два враждуващи лагера. Обществената световна система се стреми към някакво равновесно, устойчиво състояние – резултат, вероятно от липсата на обща стратегия за развитие на обществото. Това равновесие, може да се опише като равновесие на хаоса. Резултатът е появата на тероризъм, религиозен фундаментализъм и фанатизъм. Рзвитието на науката е канализирано в посока – ПАЗАР и ИЛЮЗИЯ. Развитието на технологиите съобразно със  съпътстващите ги тенденции ги прави мощно оръжие в ръцете на недобронамерения.

В едно развито общество, най-голямата ценност би трябвало да бъде ЖИВОТА, във всички негови форми. Искаме или не, нашето развитие ще се движи в тази посока, независимо колко дълъг ще бъде пътя към него. Нека само припомним, че нашето съществуване е свързано пряко с планетата ни, с луната, със слънцето....и с много други фактори. Ние сме обречени на развитие, защото и планетата ни и луната и слънцето / и много други елементи/ имат СРОК НА ГОДНОСТ image, имат начало, живот и смърт. И за да ни има, ние ще трябва да се научим – все някога, да правим своя друга Земя, своя друга луна,.....свое ново слънце.

И все пак....как да спасим котката на Шрьодингер? / Ако читателят не е чувал за нея – да я пусне в гугълката image/ Преди да отворим кутията, в която се намира известната котка, ние се питаме „ Котката жива ли е или е умряла?” Шрьодингер доказва, че в този случай, котката е едновременно жива и умряла. И тя приема състояние на „жива” или „мъртва” тогава, когато отворим кутията и я погледнем.  Ако ние не се съмняваме, че котката е жива,  а си зададем въпроса „Котката жълта ли е или синя” – примерно, тогава котката би била винаги жива. Въпросът тук е, дали преди да отворим кутията тя няма да бъде едновременно жълта и синя, т.е. ....зелена image





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 4efa
Категория: Политика
Прочетен: 37809
Постинги: 20
Коментари: 17
Гласове: 24
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930